Wavre LaRocheOp Weg 2012-6: Dichtbij en toch anders

Als wandelgebied stelt Waals-Brabant zelden teleur. We spoorden naar Waver en kwamen op amper 35 km van Brussel terecht in een golvend lappendeken van bossen en weidse landbouwplateaus.

De bewegwijzerde tocht begint aan het stadhuis van Waver, vijf minuutjes stappen van het station. Hier bevindt zich de startplaats van een groteroutepad (GR 121) dat helemaal naar Boulogne-sur-Mer aan de Franse Opaalkust voert. Vandaag stellen we ons tevreden met de eerste 22 km naar La Roche. La Roche-en-Ardennes? Nee, zo ambitieus zijn we niet. In Waals-Brabant is La Roche een gehucht van Court-Saint-Etienne. Het heeft een treinstationnetje, zodat we vlot naar Waver kunnen terugkeren.

Waver mag dan wel de hoofdstad van Waals-Brabant zijn, groot is het centrum niet. Het gebouw dat we eerst voor het stadhuis houden blijkt het gerechtshof te zijn. De stadhuisvlaggen wapperen een paar meter verder aan een vroegere kloosterkerk van de Geschoeide Karmelieten (ja, er bestaan ook Ongeschoeide...). Een groepje schoolkinderen op educatieve uitstap heeft net een deskundige uitleg gekregen over de Maca, de bronzen deugniet die in zijn blote achterpartij de balustrade rond het balkon opklimt.

In geen tijd steken we de hier nog erg smalle Dijle over. Meteen is de toon van de wandeling gezet: holle wegen en onverharde paden, een gezonde portie stijgen en dalen, vergezichten afgewisseld met dichte bossen en af en toe een stukje bebouwd gebied. Niet moeilijk te begrijpen dat de streek ook wel eens de Brabantse Ardennen genoemd wordt. Terwijl we Waver achter ons laten zien we in de verte de modernistische structuren van het pretpark Walibi.
Een paar residentiële wijken blijven grotendeels verborgen achter holle wegen en na het obligate golfterrein worden we opgeslokt door het Bois de Lauzelle. Als het bos ons terug loslaat staan we aan de rand van België's nieuwste stad. Louvain-la-Neuve werd volledig uit het niets opgebouwd na de Leuven-Vlaams crisis eind jaren 60 en is een schoolvoorbeeld van een bijna volledig autovrije stad.

Wat verder ligt het Bois des Rêves er net iets té afgeborsteld bij om er wilde dromen van te krijgen. Toch doet het gesloten cafetaria ons spontaan dromen van een dampende kop soep. Het bos maakt zijn naam dan toch nog waar.
Voorbij Mousty presenteert het plateau langs het Bois de Franquenies een zicht op de streek die we net verkenden. Door nog meer bos dalen we af naar het gehucht Beaurieu. Zelfs al kennen we de betekenis en de geschiedenis ervan niet, de dorpsnamen klinken als plaatjes uit rijk geïllustreerde prentenboeken: Court-Saint-Etienne, Mont-Saint-Guibert, Sart-Messire-Guillaume.
We picknicken bij een magische steen die om klokslag middernacht verondersteld wordt helemaal om te draaien. Aan de begroeiing te zien zit er niet veel beweging meer in. Dat komt ervan als de dorpsklokken tijdens de nachtelijke uren het zwijgen opgelegd worden.

Verder zuidwaarts stappen we langs een eindeloos lijkende veldweg naar Sart-Messire-Guillaume. Een uit de kluiten gewassen kapel en een indrukwekkende hoeve bevestigen de rust en de landelijkheid die hier nog heersen.
Het einddoel La Roche nadert. Grillige paden leiden ons door de laatste stukken bos en langs flarden gehuchten tot op het perron van het onooglijk stationnetje. Inderdaad een andere wereld, en toch dichtbij.

Luc Verdegem

Steekkaart

Route en bewegwijzering

Volg de wit-rode tekens van GR 121 tot in La Roche. De bewegwijzering is overal waar nodig en duidelijk aangebracht. Het traject wordt beschreven in de Franstalige topogids GR 12 / GR 121. De gpx-track is te downloaden op grsentiers.org.

Reis info

Waver ligt op de spoorlijn Leuven - Ottignies. L-treinen gaan om het uur in beide richtingen. Reistijd vanuit Leuven: 30 minuten. Vanuit Ottignies: 15 minuten.
Vanuit La Roche spoor je terug naar Waver via een overstap in Ottignies. Reistijd 30 minuten. In de week gaat er om het uur een trein, in het weekend om de twee uren.
Wie niet terug moet naar Waver kan vanuit La Roche zowel Charleroi als Ottignies en Brussel bereiken.

 

Let's face it, not facebook it

We gebruiken enkel cookies die essentieel en nodig zijn voor de werking van onze website.