GR 5A

GR 5A langs de Franse grens

 

Algemene info

De GR 5A "Wandelronde van Vlaanderen" roept bij ons bijzondere herinneringen op. Het was namelijk onze eerste ervaring met het concept GR. We begonnen er aan rond 2006 en liepen het volledige 600 km lange traject in dagetappes over een periode van een 3-tal jaren. Daarvoor wandelden we ook al regelmatig, maar stappen van A naar B, en dan nog met het openbaar vervoer, dat was nieuw voor ons. Soms waren we langer onderweg met trein en bus, dan dat we wandelden. Soms lukte het zelfs helemaal niet om een tocht georganiseerd te krijgen en was het wachten om iets te kunnen regelen met familie / vrienden. Maar het gevoel dat we keer op keer op ontdekkingstocht vertrokken in eigen land, maakte het altijd weer de moeite waard.

Ondertussen zijn we goed 15 jaar verder. Via het GR netwerk hebben we België in zowat alle richtingen doorkruist en heel wat interessante hoekjes en kantjes ontdekt. Maar we merken ook dat de tijd niet stilstaat en dat er heel wat verandert op steeds kortere tijd, zowel in goede zin als in slechte zin. Vandaar het idee om de GR 5A nog eens opnieuw af te stappen en te vergelijken met wat we ons nog herinneren.

Dit keer hebben we besloten om het zonder de topogids te doen. We downloaden gewoon de gpx-track van het traject en knobbelen daarmee uit hoe we de opeenvolgende etappes organiseren.
Tegenwoordig is het Brugse treinstation de officiële start van GR 5A. 15 jaar geleden was dat nog de voetgangerstunnel op de Antwerpse Linkeroever. Omdat Maj vlakbij die laatste plaats woont zullen we die maar houden als onze startplaats. Veel verschil maakt dat trouwens niet, want het gaat hier om een "Wandelronde" die we om het even waar kunnen beginnen. En om helemaal tegendraads te doen: we lopen het traject in tegengestelde richting. Maar ook dat mag geen probleem zijn, want GR routes zijn in beide richtingen bewegwijzerd.

Verder ook nog deze opmerking: de benaming "Wandelronde van Vlaanderen" dekt de lading niet. Volgens de uitleg van de GR organisatie zou je Vlaanderen moeten interpreteren als het vroegere graafschap Vlaanderen (dat al een 3-tal eeuwen achter ons ligt). GR 5A zou ruwweg de grenzen van dat graafschap volgen. Maar historisch is dat fout. Het graafschap Vlaanderen omvatte ook een deel van Zeeuws-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen, een heel wat groter gebied dan wat GR 5A vandaag omvat.
Wie die foute uitleg niet gelezen heeft, zal Vlaanderen dan weer interpreteren als het Nederlandstalig deel van België: de provincies Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Ook in die zin klopt de benaming Vlaanderen niet, want de GR 5A Wandelronde loopt enkel omheen Oost- en West-Vlaanderen.
Wat ons betreft mag je GR 5A dus gerust de "Wandelronde van Oost- en West-Vlaanderen" noemen, ook al hoort er nog een heel klein stukje Antwerpen bij. 

 

Kaart overzicht 

  
(deze track toont het traject zoals het in april 2023 op groteroutepaden.be stond, de website van de Vlaamse GR organisatie; consulteer altijd die website voor de meest recente situatie)

 

Logistieke info

Op de Groteroutepaden website hebben ze het over "... de vlotte bereikbaarheid met het openbaar vervoer ..." waardoor "de wandelroute gemakkelijk op te delen is in etappes naar ieders voorkeuren en mogelijkheden". 
We willen het graag geloven, maar 15 jaar geleden was die vlotte bereikbaarheid op heel wat plaatsen allesbehalve verzekerd, en soms zelfs helemaal onbestaande. Ondertussen is de kwaliteit van ons openbaar vervoer er helemaal niet op vooruit gegaan, integendeel, men doet er alles aan om het steeds verder af te breken. Maar misschien is het GR 5A traject bij wonder aan die negatieve evolutie ontsnapt ...

We zijn benieuwd!

 

Sfeerbeelden

 

Wij, bevoorrechte westerlingen, plooien ons liever terug op onszelf, bouwen muren en barrières rond ons, en hopen zo het onvermijdelijke uit te stellen
Annie Ernaux, Nobelprijs Literatuur 2022

We gebruiken enkel cookies die essentieel en nodig zijn voor de werking van onze website.