GR 573

De bruine kleur van het veenwater, voor ons hét kenmerk van GR 573

 

Algemene info

Streek-GR 573 (*) doorkruist bijna 170 km lang een bijzonder mooi en boeiend deel van de provincie Luik. Het thema van deze wandelroute is het water dat vanuit de Hoge Venen het leven en het uitzicht van dit verrassend stukje België bepaalt.

Sinds februari 2023 vormt streek-GR 573 een lus die (als je de topogids volgt) vertrekt en eindigt in Chaudfontaine. De Vesdervallei volgend gaat het naar Pepinster, Verviers en Limbourg / Dolhain, tot helemaal in Eupen. Van daar blijft het langs de Helle langzaam stijgen naar de Hoge Venen en het hoogste punt van België, Botrange. Je doorkruist de Hoge Venen om dan vanaf Hockai langs de Hoëgne over een van de oudste recreatieve wandelpaden in België, af te dalen naar de Pont de Belleheid. Via Sart-lez-Spa, Spa, Theux, Banneux en Fraipont keert je terug naar Chaudfontaine. Deze lus is 140 km lang.
Daarnaast loopt binnen de grote lus nog een 27 km lange variantroute die vanaf de Pont de Belleheid via Polleur en Franchimont nog meer van de Hoëgne verkent, om te eindigen in Pepinster.

Langs Helle en Hoëgne laat deze streek-GR 573 je genieten van het snelstromende eeuwig murmelende water en de wilde natuurpracht van hun valleien. De Hoge Venen waar deze rivieren ontstaan, zijn een uniek natuurgebied om door te trekken. En in en boven de Vesdervallei loop je door een boeiende brok industrieel verleden waar de natuur ondanks alles haar rechten blijft opeisen.

Het traject laat je nogal wat klimmen en dalen, zodat de wandelingen meestal geen kuiertochtjes worden. De landschappen bieden een behoorlijke verscheidenheid, van het altijd groene Land van Herve, over het immense Hertogenwoud en de onherbergzame Hoge Venen, tot de ruige Ardense hoogtes en hellingen. Onderweg komen ondertussen heel wat cultureel en historisch interessante plaatsen aan bod (Spa, Chaudfontaine, Franchimont, Limbourg, Polleur, Verviers, Eupen, ...).

Kortom, een GR pad dat geen enkele GR-wandelaar onberoerd zal laten.

De 7de editie van de topogids dateert van februari 2023. De gpx-tracks van hoofd-, verbindings- en variantroutes kun je gratis downloaden van de grsentiers.org website.
De GR-tekens zijn geel-rood, wat betekent dat GR 573 een streek-GR is (GR de Pays - GRP), en geen doorlopende GR zoals bvb. GR 5.

(*) In Wallonië wordt een streek-GR vertaald als een GR de Pays, een GRP.

 

Kaart overzicht 

  
(deze track toont het traject zoals het in maart 2023 op grsentiers.org stond, de website van de Waalse GR organisatie; consulteer altijd die website voor de meest recente situatie)

 

Logistieke info

Dankzij een toch wel behoorlijk uitgebouwd openbaar vervoer in de provincie Luik, laat de streek-GR 573 zich redelijk vlot organiseren.

De eerste etappes tussen Chaudfontaine en Eupen kan je volledig met de trein organiseren, terwijl verschillende buslijnen de streek nog meer in detail ontsluiten.

De oversteek van de Hoge Venen is goed te organiseren met bussen vanuit en terug naar Verviers. Spa en Theux zijn zowel met trein als bus bereikbaar. Enkel in de streek rond Banneux is het wat meer puzzelen om busverbindingen te vinden.

 

Sfeerbeelden

 

We weten al niet WIE we zijn, en sinds de gps weten we ook niet meer WAAR we zijn

We gebruiken enkel cookies die essentieel en nodig zijn voor de werking van onze website.