GR 563

Het Land van Herve, die altijd frisgroene streek met zijn haaglandschappen, zachte heuvels en valleien. Niet te verwonderen dat dit een wandelparadijs is.
De GR 563 wandelroute, de Ronde van het Land van Herve, zal geen enkele wandelliefhebber onberoerd laten.

 

Algemene info

Tussen Liège, Aachen en Maastricht vindt de wandelaar nog volop rust in de onvolprezen altijdgroene haaglandschappen. Nergens zijn er zoveel weide-opstapjes en draai- en kantelpoortjes die je dwars door de grasweides loodsen.
Het Land van Herve, dat is puur ontspannen en genieten. Proef (en ruik) de ambachtelijk bereide Hervekaas, degusteer de plaatselijke ciders, de siropen, en waan je even in Luilekkerland. Ontdek de merkwaardige geschiedenis van het micro-staatje Moresnet, de Geulvallei, het potterie-verleden van Raeren, de Vennbahn, de textielreputatie van de Vesdervallei met Verviers en Eupen, de enorme terril van Micheroux, en dorpsparels zoals Soiron, St-Hadelin, Olne en Dalhem.

Als wandelroute gaat deze 160 km lange streek-GR nooit vervelen. Het traject is vlot bereikbaar. De hoogteverschillen zijn beperkt zodat je geen afgetrainde bergwandelaar moet zijn om van al het moois onderweg te kunnen genieten.

Streek-GR 563 start volgens de topogids in Herve en volgt het traject in tegenwijzerzin. Maar omdat het een lus is kan je eigenlijk om het even waar beginnen.
De topogids is aan zijn 3de editie toe, uitgegeven in maart 2017. De bewegwijzering is die van een streek-GR (in Wallonië GRP - GR de Pays): geel-rood. De voorbije jaren is er weinig veranderd aan het traject, en wat gewijzigd werd is goed gedocumenteerd op de grsentiers.org website.
De gpx track van het traject kan je gratis downloaden van dezelfde website.

 

Kaart overzicht 

  
(deze track toont het traject zoals het in juni 2023 op grsentiers.org stond, de website van de Waalse GR organisatie; consulteer altijd die website voor de meest recente situatie)
 
 

Logistieke info

Behalve bij Eupen en het kleine stationnetje Dolhain-Gileppe komt GR 563 niet dicht in de buurt van handige treinstations.
Met de bus kan je wel heel wat plaatsen op deze GR bereiken, en dat is dan ook wat we deden. Schaf je een Mobibkaart aan en plaats er een meerrittenkaart van de TEC op (Zone Horizon). In onze wandelverslagen geven we telkens de nodige info over de buslijnen en de duur van de ritten. Je organiseert de busritten vanuit de grotere centra in de streek: Liège, Verviers, Eupen, Visé (allemaal goed bereikbaar met de trein).

 

Sfeerbeelden

 

1 dag stappen = 8 dagen gezondheid

We gebruiken enkel cookies die essentieel en nodig zijn voor de werking van onze website.