GR-15 Eiffel - Belgisch-Lotharingen pad

GR 15, op zijn best als een ruw Ardennenpad

 

Algemene info

De GR 15 wandelroute doorkruist het Ardennenmassief van noord naar zuid. Wie houdt van diepe wouden, weidse panorama's, riviervalleien, landelijke dorpen en toeristische trekpleisters als Bastogne en Houffalize, komt zeker aan zijn trekken. Het ideale pad om de Ardennen van dichtbij te voet te leren kennen!

GR 15 begon ooit als een deelproject van een internationale Ardennen - Eifel wandelroute. Het traject zou door Duitsland, Groot-Hertogdom Luxembourg, België en Frankrijk lopen, maar werd uiteindelijk nooit volledig gerealiseerd. Toch werd - veel later dan gepland - het noordelijk deel van het Belgisch traject afgewerkt. Van de rest kwam niets meer in huis, waarna het afgewerkte traject dan maar GR 15 gedoopt werd. In Arlon sluit GR 15 nu aan op de GR 16 wandelroute (Pad van de Semois), een mooi alternatief voor het zuidelijk deel.

GR 15 vertrekt (of eindigt) in Monschau, en dat heeft alles te maken met de aansluiting op de Duitse wandelwegen die door de Eifel trekken. Vanuit het toeristenstadje trekt GR 15 België binnen om door de Hoge Venen naar Eupen af te zakken. Via het stuwmeer van Gileppe gaat het verder naar de Ardennenparel Spa. Langs het schitterende Ninglinspo riviertje bereikt de route vervolgens Remouchamps. In Aywaille steekt GR 15 de Amblève over. Via Harzé en Grandmenil gaat het weer de hoogte in om dan af te dalen naar de Ourthe en Houffalize. Voorbij Bastogne trekt GR 15 even het Groot-Hertogdom Luxemburg in naar de Sûre vallei. Tenslotte gaat het over Martelange naar Arlon, einde (of begin) van de route. 

Het 230 km lang GR 15 Ardennenpad wordt alleszins een afwisselende wandelervaring door een af en toe toch wel best pittig en avontuurlijk stuk van de Ardennen. Jaren geleden liep ik al eens een deel van de route, zo'n 135 km in aparte dagetappes van Monschau tot Achouffe. Jammer genoeg is de rest van het traject toen om allerlei redenen blijven liggen. Daarom was de vraag nu: gewoon doorgaan waar het indertijd ophield, of opnieuw beginnen? Voor mij is het belangrijk dat ik op een GR route altijd dat lange-afstandsgevoel heb, zelfs al raak ik maar om de paar maanden een etappe verder. Op GR 15 liep ik de laatste etappe echter al ruim 4 jaren geleden, en dat is van het goede toch wat teveel. Dus toch maar herbeginnen. Bovendien vind ik dat na al die tijd niet eens zo erg. Het is zoals je na lange tijd iemand weerziet die je altijd wel gemogen hebt. Het geeft je ook de kans om te zien wat er al of niet wijzigde onderweg, in goede zin of in slechte zin.   

De topogids die aan zijn 4de editie toe is dateert inmiddels ook al van maart 2019. De bewegwijzering is wit-rood. De gpx-track van de wandelroute kan je gratis downloaden van de grsentiers.org website. Moet je zeker doen want dan beschik je over de meest recente versie van het GR 15 traject. Je kan er ook de laatste bijwerking van de topogids downloaden als een pdf bestand. Die dateert van juli 2023.

De topogids laat GR 15 starten in Arlon om dan na een lange noordwaartse tocht te eindigen in Monschau. Zelf loop ik de route net andersom, van Monschau naar Arlon. De enige reden daarvoor is dat die richting beter te organiseren is voor mij, toch wat betreft de eerste helft van de route. En wat daarna komt, dat zien we wel...

 

Map overview 

  
(Dit is het pad zoals het in sept. 2023 uitgetekend stond op de website grsentiers.org van de Waalse GR organisatie; raadpleeg altijd die website om de meest recente situatie te kennen)

 

Praktische info

Wie GR 15 wil afstappen in dagetappes met behulp van het openbaar vervoer, zal het zichzelf allesbehalve makkelijk maken. De route situeert zich in de uiterste oostkant van België. De meeste Vlamingen hebben al een lange treinreis voor de boeg om in de buurt te raken, en dan moet het ook nog verder met de bus in een regio waar de rittenfrequentie allesbehalve hoog is.
Met de auto raak je al een pak verder, al wordt het ook dan nog flink knobbelen om met de bus begin en einde van je etappes te verbinden.

Zelf zag ik al verschillende keren trekkers tegen die met rugzak en tent meerdaagse wandelingen organiseren op het GR 15 traject. Geen slecht idee. GR 15 lijkt zich net door zijn soms moeilijke bereikbaarheid ideaal te lenen om er voor meerdere dagen op uit te trekken.

 

Enkele beelden

 

Let's face it, not facebook it

We gebruiken enkel cookies die essentieel en nodig zijn voor de werking van onze website.