Osmand logoDe Osmand app is maar één van de vele wandel / navigatie apps die je kunt installeren op je smartphone / tablet om onze e-Stapper gpx tracks te volgen. Het kan ook met Viewranger, Locus Map of GPX Viewer, om er maar enkele te noemen.
Hieronder vind je een reeks tips om tijdens je e-Stapper wandeling het maximum te halen uit de Osmand app.

Onderwerpen

(laatst bijgewerkt op 6/10/2022)

 

Je e-Stapper installeren in Osmand

Er zijn 2 manieren om een e-Stapper in Osmand te installeren (importeren).

POI met naam1. Automatische installatie vanuit Osmand

Zorg dat het e-Stapper gpx-bestand aanwezig is in de Downloads map of een andere map op je smartphone of tablet.

  1. In de Osmand app open je het menu Kaart Instellen (knop linksboven op het kaartscherm).
  2. Vink de optie Extra laag met namen van POI's aan. Zo zie je op de kaart de namen van de interessepunten (POI's) die aan de e-Stapper track toegevoegd zijn.
  3. Open de optie Routes. Je krijgt een lijst van de al geïnstalleerde gpx-bestanden te zien. Onderaan staat naast OK en ANNULEREN ook nog MEER TOEVOEGEN...
  4. Tik op MEER TOEVOEGEN en je krijgt een overzicht van de Downloads map op je toestel. Tik op het e-Stapper bestand. De e-Stapper wordt in de Osmand app geïmporteerd en op de kaart getoond.
  5. Als het e-Stapper bestand niet in de Downloads map staat, dan kun je vanuit het scherm dat de Downloads map toont naar de andere mappen op je toestel navigeren, om daar alsnog het e-Stapper bestand te vinden.

2. Manuele installatie in een Osmand map

Soms krijg je met methode 1 in Osmand een foutmelding dat het bestand niet kan geopend worden. Probeer het dan als volgt:

  1. Plaats het e-Stapper bestand zelf in de correcte Osmand map op je toestel. Dat doe je met een Bestanden app.
    Dit is de map: toestel / Android / data / net.osmand / files / tracks.
  2. Open de Osmand app.
  3. In het menu Kaart instellen - Routes moet je nu het e-Stapper bestand zien staan tussen de andere gpx-bestanden die al in de app geïmporteerd zijn.
  4. Vink het e-Stapper bestand aan en tik onderaan op OK.
  5. De e-Stapper moet nu op de kaart getoond worden.

Lukt het nog niet, ga dan na of de Osmand app over de nodige machtigingen beschikt op je toestel.

  1. Sluit de Osmand app.
  2. Open de Instellingen app.
  3. Tik op Apps. Er verschijnt een lijst van de apps op je toestel. Tik op OsmAnd.
  4. Tik op Machtigingen. Zorg dat de verschillende machtigingen en vooral Bestanden en media aangevinkt zijn.

 

Start en staprichting

De plaats waar een e-Stapper wandeling begint wordt aangeduid met een interessepunt (POI) Start. Bijna altijd is dat bij een trein-, tram- of bushalte. De tekst in de POI zet je op weg door uit te leggen in welke richting je moet beginnen stappen.
Verder in de e-Stapper vind je geen wegbeschrijvingen meer. We gaan er van uit dat je weet hoe je op de kaart een track met gps-aanduiding van je positie moet volgen.

StaprichtingEen e-Stapper (ongeacht of het een luswandeling of een tocht van A naar B betreft) is altijd in één richting opgesteld. De POI's houden rekening met die staprichting door bijvoorbeeld te verwijzen naar een panoramisch zicht op je linkerkant.
Osmand bevat instructies om de richting van een track om te keren indien je dat wenst. Hou er dan rekening mee dat bepaalde aanwijzingen in POI's niet meer kloppen (links wordt rechts, enz...).

  1. Twijfel je over de staprichting van de e-Stapper, tik dan op de Navigatieknop (links onder op kaartscherm, knop met pijl).
  2. In het scherm dat verschijnt tik je op Opties.
  3. Tik op Volg de track. Selecteer in de lijst het e-Stapper bestand dat je volgt. Tik op Sluit.
  4. Op de kaart wordt nu op de gpx-track van de e-Stapper de staprichting met pijlen aangeduid. Zoom in op de plaats van je positie en je ziet duidelijk in welke richting je verder moet.
  5. Tik nogmaals op de Navigatieknop en op Sluiten om de navigatie-mode af te sluiten. 

 

Welke richting moet je uit?

Als je bijvoorbeeld op een ingewikkeld kruispunt niet goed weet welk pad te volgen, probeer je dan te oriënteren op de kaart. Met je positie en de e-Stapper track zichtbaar op de kaart, is het meestal niet zo moeilijk om te weten welk pad overeenkomt met de gpx-track.

Lukt het niet om je te oriënteren, zoom dan voldoende in op de kaart en begin te stappen. Je ziet je positie bewegen en al vlug wordt duidelijk of je al of niet aan het afwijken bent van de track.

 

Afstand van de e-Stapper en hoogteprofiel

  1. HoogteprofielTik op de navigatieknop (links onder op het scherm, knop met pijl).
  2. Tik op Opties.
  3. Tik op Volg de track
  4. Er verschijnt een lijst van gpx-tracks. Vink het e-Stapper bestand aan.
  5. Tik op Sluit.
  6. In het scherm dat verschijnt zie je de totaalafstand van de e-Stapper wandeling.
  7. Er verschijnt ook een hoogteprofiel van de e-Stapper. Als je daaronder op Details tikt, dan zie je nog meer gegevens van het hoogteprofiel. Tik op Analyse op de kaart en je ziet de e-Stapper op de kaart met onderaan het hoogteprofiel. Beweeg met je vinger langs het hoogteprofiel en je ziet langs de e-Stapper track een bolletje bewegen. Op die manier zie je waar plaatsen in het hoogteprofiel zich op de kaart situeren.
  8. Je verlaat de navigatie-mode door op het kaartscherm terug op de navigatieknop te tikken (als die actief is kleurt hij blauw) en onderaan op het scherm op Sluiten te tikken.

Opmerking:
Je hoeft de Hoogtelijnen plugin van Osmand niet geïnstalleerd te hebben om het hoogteprofiel van een e-Stapper te zien. De hoogte informatie maakt deel uit van je e-Stapper.
De Hoogtelijnen plugin is wel interessant omdat je het reliëf (hoogtelijnen) op de kaart ziet.

 

Afstand onderweg en resterend hoogteprofiel

  1. Na punt 6 in vorige paragraaf heb je de mogelijkheid om met Van en Naar aan te duiden langs welk stuk van de track je wil navigeren.
  2. Tik op Van. Bij de keuzes die verschijnen kun je bijvoorbeeld Huidige Positie aanduiden.
  3. Tik op Naar. Hier staat normaal al het eindpunt van de e-Stapper ingevuld. Zoniet, tik dan op Selecteer op de kaart. Zoom voldoende in op de kaart en tik daar op het eindpunt van de e-Stapper, of op een ander punt op de track tot waar je de afstand wilt kennen..
  4. Je ziet nu de afstand die je nog moet afleggen, en je ziet ook het resterend hoogteprofiel tussen de Van en Naar plaatsen die je aanduidde.

 

Interessepunten (POI's) openen

Info POIInteressepunten (POI's) die bij de e-Stapper horen worden op de kaart aangeduid met een stersymbool. Zoom voldoende in op de kaart want als POI's dicht bij elkaar staan is het soms moeilijk ze te onderscheiden bij een kleine zoom. Soms liggen POI's ook niet precies op de track, maar liggen ze er een eindje vanaf.

  1. Tik op een POI op de kaart.
    De naam van de POI verschijnt onderaan de kaart. Soms zie je meerdere namen van POI's verschijnen. Je herkent de POI van de e-Stapper aan het onderschrift: Routepunt, naam e-Stapper. Ook het stersymbool identificeert de e-Stapper POI.
  2. Tik op de naam. De Beschrijving van de POI verschijnt. Een korte beschrijving zal misschien volledig leesbaar zijn in de op het scherm toebemeten ruimte, maar als de tekst wat langer is, tik dan nogmaals op de Beschrijving en je krijgt die te zien op het volledig scherm.
  3. Tik op het Terug pijltje bovenaan de Beschrijving om terug te keren naar het kaartscherm. Tik nog eens op de kaart om de POI gegevens te doen verdwijnen.

Soms staan er linken in de POI beschrijving. Die kun je slechts openen als je toestel online is (Wifi of 3G/4G). Het kunnen links zijn naar een website die meer vertelt over de POI, of links naar foto's. Je kunt de links rustig op voorhand thuis bekijken als je toestel online is. Foto's en websites kunnen je een beter idee geven van wat je zoal kunt verwachten van je e-Stapper. Eenmaal op het terrein zie je de foto's in werkelijkheid en geeft de POI beschrijving je de nodige informatie.

 

Spraaknotities, foto's en video registreren

Je kunt in Osmand handig een widget op het kaartscherm tonen waarmee je foto's, video en spraaknotities kunt registeren bij je e-Stapper.
Je kunt uiteraard ook foto's en video's registeren buiten de Osmand app. Om bijvoorbeeld een foto te nemen sluit je de Osmand app en open je de Foto of Camera app op je toestel. Na de foto open je gewoon weer de Osmand app.
Het voordeel van foto's binnen de Osmand app is dat ze op de kaart aangeduid worden. Zo weet je perfect waar een foto, video of spraaknotitie geregistreerd werd en kun je die ook achteraf samen met je e-Stapper bekijken / beluisteren.
Zelf nemen we foto's altijd buiten de OsmAnd app. Als je instelde dat je foto's je positie coördinaten bevatten, dan weet je evengoed perfect waar een foto genomen werd. Audio notities daarentegen registreren we wel in de app omdat een gewone spraakrecorder niet registreert waar je de boodschap opnam.

1. De widget op het kaartscherm plaatsen

  1. Open het hoofdmenu in Osmand (onderaan links, knop met 3 horizontale streepjes).
  2. Tik op Configureer scherm. Onder Widgets Rechter Kolom schakel je Audio-/videonotities in.
  3. Keer terug naar je kaartscherm en rechtsboven moet je de widget zien (Startknop met een fototoestel icoontje).
  4. Om op de kaart icoontjes te tonen waar je foto's, video's en spraaknotities nam, tik je op de Kaart instellen knop (links boven). Schakel Opname laag in.

Audio notitie2. De widget gebruiken

  1. Tik op de widget Start (rechts boven op het kaartscherm).
  2. Je krijgt de keuze: AudioNotitie opnemenVideonotitie opnemenFoto maken.
  3. Tik op Foto maken. De Foto of Camera app wordt geopend. Je neemt de foto. De foto verschijnt. Je kunt die naar de Prullenmand verwijzen (vuilbak icoon) of op het vinkje tikken om de foto in Osmand te registeren. In het laatste geval verschijnt op de kaart een icoontje van een fototoestel. Telkens je daarop tikt verschijnt de foto.
  4. Idem om een video op te nemen.
  5. Tik op AudioNotitie opnemen. De widget toont nu Stop (met een rode knop) wat aangeeft dat je aan het opnemen bent. Spreek je boodschap in en sluit de opname af door op Stop te tikken. Er verschijnt op de kaart een microfoon icoontje waar je de boodschap insprak. Als je daarop tikt kun je de boodschap opnieuw beluisteren.

3. Delen en verwijderen

Je kunt met je Audio-/Video Notities allerlei dingen doen. Een interessante mogelijkheid is ze te delen via e-mail of apps zoals WhatsApp. Daarvoor moet je toestel wel online zijn.

  1. Tik op het icoontje van een Audio-/Video Notitie.
  2. Onderaan het scherm kun je Deel selecteren.

Audio-Video Notities kun je ook verwijderen uit de Osmand app.

  1. Tik op het icoontje van een Audio-/Video Notitie.
  2. Onderaan het scherm kun je Verwijder selecteren.

Je kunt Audio-/Video Notities ook beheren via het hoofdmenu (knop met 3 horizontale streepjes onderaan links op het scherm).

  1. In het Hoofdmenu selecteer je Mijn Plaatsen.
  2. Bovenaan selecteer je AUDIO/VIDEO-NOTITIES.
  3. Je ziet een lijst met alle Audio-/Video Notities.
  4. Tik op een Audio-/Video Notitie en je kunt Delen, Hernoemen, Verwijderen, op de kaart tonen of Afspelen.

4. Map met Audio-/Videonoties:

Foto's, video's en spraaknotities die je in Osmand registreerde worden opgeslagen in een map avnotes.
Dit is het pad naar de map: toestel / Android / data / net.osmand.plus / files / avnotes.
Dit kan nuttig zijn als je bijvoorbeeld de foto's die je in Osmand registreerde ook wil opslaan of verplaatsen naar een map buiten Osmand.

Je hebt ook de mogelijkheid om iedere foto individueel vanuit Osmand op te laden naar bijvoorbeeld Google Photos of Google Drive. Dat doe je via de Deel-functie bij de foto.

 

Info buslijnen bij halteOpenbaar vervoer

e-Stappers starten en stoppen bij een openbaar vervoer halte.
Onderweg passeer je soms ook andere openbaar vervoer haltes (bus, tram) die op de kaart aangeduid staan. Die kunnen handig zijn als je door omstandigheden de wandeling wenst af te breken.

Tik op het icoon van de halte. Dikwijls verschijnt dan een lijst van de busnummers die bij die halte passeren.
Maar met de busnummers alleen weet je niet precies langs waar die lijnen rijden.

  1. In het menu Kaart instellen (knop links boven op het scherm) schakel je dan Openbaar Vervoer in.
  2. Daar kun je aanduiden of je bus-, tram-, trein- en/of metroverbindingen wil zien. Keer vervolgens terug naar het kaartscherm.
  3. Je ziet dan in rode lijnen de trajecten die de verschillende bussen (trams) volgen.

 

Een bank leent je geld als je kunt bewijzen dat je het niet nodig hebt
Bob Hope, 1903 - 2003

We gebruiken enkel cookies die essentieel en nodig zijn voor de werking van onze website.