Het Steen - Antwerpen
Dit vinden we echt niet mooi ... 

7/5/2023

"Les goûts et les couleurs, ça ne se discute pas!" Ieder heeft zijn eigen mening over wat goed en slecht, mooi en lelijk, geslaagd en niet geslaagd is. Een uitdrukking die zeker op haar plaats is als het over het Antwerpse Steen gaat.

Nadat we nog eens op Linkeroever waren, beslisten we terug te keren naar 't Stad met de Sint-Anna veerboot. De overzet vaart om het halfuur en is gratis. Het is een leuk alternatief voor de voetgangerstunnel die ook gratis is, of voor de tram.
De overtocht duurt al bij al maar een goeie vijf minuten, maar biedt toch altijd weer net dat ietsje meer. Over het water de stad naderen richt je blik op de unieke skyline van Antwerpen, terwijl met wat geluk net een zwaarbeladen binnenschip passeert, of een cruiseschip aangemeerd ligt.

Het veer komt aan en vertrekt vanaf het ponton dat voor het Steenplein ligt. Vlak er naast staat het eeuwenoude Steen, de bakermat van Antwerpen, en van oudsher een belangrijke toeristische trekpleister. In 2021 kreeg het gebouw een volledig nieuwe vleugel, een strak gelijnd hedendaags bouwsel dat scherp afsteekt bij de wat sprookjesachtig aandoende kasteelstijl van het oude Steen. De vernieuwing lokte van meet af aan heel wat discussie uit. De combinatie van eigentijdse architectuur met oude gebouwen oogt in veel gevallen erg geslaagd, of levert op zijn minst een spectaculaire blikvanger op, denk maar aan het Antwerpse Havenhuis.

Wat het Steen betreft lopen de meningen echter wel erg fel uiteen. Ik heb het hier dan vooral over het uiterlijk van het gebouw. Voor mij is het nieuwe uitzicht van het Steen ronduit een miskleun.
Met de beste wil van de wereld kan ik de vernieuwing niet geslaagd noemen. Voor zo'n belangrijk gebouw ziet het er allesbehalve spectaculair uit. De constructie oogt in tegendeel erg braafjes, alledaags en weinig origineel. Een goed gelukte integratie tussen oud en nieuw is het evenmin. De saaie grote effen muren met hier en daar wat vensterpartijen lijken zomaar naast het oude Steen neergeploft te zijn. Het mag dan over één en hetzelfde gebouw gaan, vanaf de buitenkant lijken het twee aparte gebouwen die niets met elkaar te maken hebben.

Nu we met de veerboot alsmaar dichter bij het Steenponton kwamen viel het contrast ons des te meer op. Wat de aanblik bovendien nog troostelozer maakt in deze regentijden, zijn de vochtranden die erg zichtbaar zijn op de nieuwe lichtgekleurde muren (goed merkbaar op de foto). Onbegrijpelijk dat men ook met dat esthetisch aspect geen rekening gehouden heeft. Het lijkt alsof het nieuwe gebouw zwaar last heeft van vochtinsijpeling, wat (hopelijk) helemaal niet het geval is.

Maar alles went, ook deze miskleun. Zelfs al blijven we het lelijk vinden, met de jaren wordt ook dit uitzicht een deel van 't Stad.
En als dit artikel dan toch met een positieve noot mag eindigen ... het nieuwe deel houdt qua uitzicht alvast rekening met een functie die het Steen eeuwenlang vervulde: die van stadsgevangenis.

 

Wandelen is de beste oefening. Maak jezelf gewoon om heel ver te lopen
Thomas Jefferson, 1743 - 1826

We gebruiken enkel cookies die essentieel en nodig zijn voor de werking van onze website.